2012. december 20.

Ételintolerancia: ne legyen nyomasztó a karácsonyi lakoma!

Ételintolerancia: ne legyen nyomasztó a karácsonyi lakoma!

Nagy lakomák időszaka karácsony, ne rontsa el a napot és az éjszakát gyomorbántalom. Visszatérő panaszok esetén gondolni kell az ételintoleranciára is – tanácsolja a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság.

Sokan küszködnek hosszú évek óta a gyomrukkal – mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a reklámok teli vannak gyomorbántalmakat enyhítő termékek hirdetéseivel. Százezrek kísérleteznek vény nélkül kapható gyógyszerekkel, amelyek viszont csak átmeneti megoldást hoznak, mert a panaszok időről-időre visszatérnek, pedig sokszor nincs kimutatható betegség a háttérben.

A Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) felhívja a figyelmet: sok embernél az ételintolerancia okozza a tüneteket, ami egy egyszerűen kiküszöbölhető tényező lenne – ha tudnánk róla. Amíg viszont az ételallergia hamar kiderülhet, mert azonnali, olykor rohamszerű tüneteket okoz, az ételintolerancia miatti hasmenés, puffadás, szélgörcs sokszor csak órákkal vagy akár egy-két nappal az ominózus étel elfogyasztása után jelentkezik, ezért nehéz összekötni a tüneteket bármelyik alapanyaggal. Marad hát a gyógyszer és maradnak a visszatérő étkezési panaszok. Pedig egy ételintolerancia laborvizsgálattal kimutatható, ha valakinek az emésztőrendszere nem tolerál bizonyos élelmiszereket, amelyeket ha kivált mással, akkor odafigyeléssel, gyógyszerek nélkül is elmúlhatnak – akár évek óta fennálló – problémái.