2013. január 28.

Makacs pattanások: ételintolerancia is lehet a háttérben

Makacs pattanások: ételintolerancia is lehet a háttérben

Pattanást ezer dolog okozhat: hormonváltozások, gyulladt góc, lyukas fog, zsíros étkezés, fertőzések vagy bőrbetegség – de ha már mindent próbáltunk, hogy megszabaduljunk az arcunkon vagy testünkön lévő pattanásoktól, érdemes gondolni arra is, nem ételintolerancia okozza-e a tüneteket? Sok tízezer forintot költünk a pattanások elleni harcra, pedig lehet, hogy a megoldás közelebb van, mint gondoljuk.

Szervezetünk egyéni érzékenységünktől függően túlzott érzékenységet mutathat egyes élelmiszerekre vagy alapanyagokra, ennek hatása pedig akár bőrelváltozások képében is megmutatkozhat. Mivel a tünetek – az ételallergiától eltérően – nem azonnaliak, a mindennapok során ritkán lehet kitalálni, vajon melyik alapanyagot kellene hanyagolnunk: ez lehet a búza, a tej, a tojás, de akár a krumpli vagy egyes zöldségek is.

Az ételintolerancia vizsgálat lényege, hogy a vérből személyre szabottan meg lehet állapítani, hogy kinek mi okoz panaszokat, amelyek lehetnek akár bőrpanaszok, akár gyomorbántalmak is. Így ha ez áll a háttérben, némi étrendi változtatással enyhülhetnek gondjaink.