2013. január 9.

Milyen hatása van a kávénak a bélrendszerre?

Milyen hatása van a kávénak a bélrendszerre?

Habár a kávé tápértékét hagyományosan alacsonynak tartják, rendszeres fogyasztásának szerteágazó egészségügyi hatásai vannak. A kávéból készült italok jelentős mennyiségű vízoldékony rostot, valamint fenolos vegyületet (klorogén-savat) tartalmaznak, amelyek a vastagbél-baktériumok könnyen hasznosítható tápanyagai.

A 90-es évek végén végzett vizsgálati tanulmány szerint a kávé rostanyagai csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét. Habár a prebiotikumok (főleg növényi rostok, melyek a baktériumok tápanyagai) elméletét csak néhány éve dolgozták ki, ez a vizsgálat igazolta, hogy a kávé jótékony hatású étkezési finomrostokat tartalmaz.

Néhány évvel később egy spanyol kutatócsoport igazolta, hogy a főzött kávé nemcsak étkezési rostokat tartalmaz jelentős mennyiségben, hanem antioxidáns hatásukról ismert fenoloid vegyületekben is igen gazdag. Ezt a megfigyelést számos más vizsgálat is megerősítette, ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a bélbaktériumok egyes csoportjai a kávé egyébként emészthetetlen rostanyagait is képesek hasznosítani.

A szerzők egészséges vizsgálati alanyoktól kértek székletmintát és ebből olyan folyadékkultúrát készítettek, amelyben a székletben élő baktériumok számára egyedüli energiaforrásként a milliliterenként 1,5 mg, filteres kávékészítményből kivont rostanyag szolgált. A szerzők a tenyésztési kísérlet során molekuláris biológiai módszerekkel a széklet mikrobaközösségének jelentős megváltozását mutatták ki a különféle rendszertani csoportok esetében. A mikroorganizmusok elsődleges végtermékei rövid szénláncú zsírsavak voltak (pl. ecetsav, propionsav, vajsav), amelyekről korábban már igazolták, hogy segítik a tápcsatorna egészségének megőrzését.

Miközben a főzött kávé vízoldékony rostjai nagyrészt a bélflóra tápanyagaiul szolgáló poliszacharidokból állnak, az emberi bélflóra a kávé egyéb vegyületeit is le tudta bontani. Ráadásul mivel a kávészemekben található poliszacharidok szerkezete valamelyest függ a kávénövény fajtájától, a pörkölés mértékétől és az elkészítési módtól, valószínűleg ezek a tényezők is befolyásolják a poliszacharidok emészthetőségét az emberi bélrendszerben.