2013. január 18.

Puffadás: állandóan nagy a szél?

Puffadás: állandóan nagy a szél?

Puffadás? Lehet, hogy elég néhány élelmiszert kiiktatni az étrendből ahhoz, hogy elmúljanak a túl szeles idők az életünkből.

Társaságban kínos, családtagok is nehezen viselik, ha valakinél túl sok szél képződik, ez ellen pedig gyakran nagyon egyszerűen lehet tenni, csak rá kell jönni, mi okozza. A hüvelyesekről, a babról, a lencséről köztudott, hogy puffadást okozhatnak, ám vannak emberek, akiknél olyan ételek is kiválthatnak ilyen hatást, amelyekre nem is gondolnánk. Valakinél a leghétköznapibb alapanyagok, a tej, a tojás, a búza, a borsó vagy akár a krumpli is képes állandósuló gyomorbántalmakat, puffadást, kellemetlen érzést, hasfájást, akár hasmenést is okozni – csak mivel ezeket az ételeket nem önmagukban fogyasztjuk, és a panaszok csak később jelentkeznek, nem jövünk rá arra, mitől van bajunk.

Ételintolerancia is állhat a hátterében annak, amikor a bélben egyfajta gyulladásos folyamatot hoznak létre bizonyos ételek, amelyek az érintettnek – s olykor a környezetének is – igen kellemetlen tüneteket produkálnak. Ha rájövünk arra, mi okozza a gondot, a panaszok különösebb kezelés nélkül is megszűnhetnek.